Psödoeksfolyasyonlu katarakt olgularında ön segment biyometrik değerlendirmesi - Koç, Hacı; Koçak, İbrahim; Kaya, Faruk; Baybora, Hakan; Aydın, Ali (Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı katarakt olgularında psödoeksfolyatif sendromun (PXS), merkezi kornea kalınlığı (MKK), ortalamakeratometre (K), ön kamara derinliği (ÖKD) ve lens kalınlığı (LK) gibi biyometrik parametrelere etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntemler: Kliniğe müracaat eden kataraktı ve PXS’u olan hastalar çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastalar PXS vekontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bütün hastalarda en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EDGK) tespiti, biyomikroskop ileön segment muayenesi, non-kontakt tonometre ile göz içi basıncı (GİB) ölçümü ve fundus muayenesi yapıldı. Ayrıca, bu hastalarınpakimetri, ÖKD ve LK ölçümleri, optik biyometri ve A-scan ultrasonografi cihazlarıyla alındı ve iki grubun verileri karşılaştırıldı.Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, katarakt evresi ve göz içi basıncı açısından anlamlı birfark bulunmadı. PXS grubunda MKK 530±35,22 µm, K 44,22±1,55 dioptri, ÖKD 3,21±0,34 mm, LK 4,63±0,25 mm, AU 23,42±0,74mm olarak bulunmuştur. Kontrol grubunda MKK 536±30,45 µm, K 44,01±1,49 dioptri, ÖKD 3,14±0,32 mm, LK 4,51±0,30 mm, AU23,36±0,61 mm olarak bulunmuştur. Bu parametreler açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.Sonuç: Bu çalışmada, MKK, K, ÖKD ve LK ile PXS arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Ancak özellikle MKK ve ÖKDparametreleri ile ilgili olarak literatürde farklı sonuçlar bildirilmiştir. Bu farklı sonuçlar; ırksal farklılıklar, farklı yaş dağılımları, metotfarklılıkları ve farklı örneklem büyüklükleri ile ilgili olabilir.

Aim: The aim of this study is to investigate the effect of pseudoexfoliation syndrome (PXS) in cataract cases on biometric parameters such as, central corneal thickness (CCT), mean keratometer (K), anterior chamber depth (ACD) and lens thickness (LT). Material and Methods: The patients who have cataracts and PXS were evaluated in this study. Patients in this study were divided into two groups as PXS and control group. All patients have been examined with best corrected visual acuity (BCVA), anterior segment examination with biomicroscope, intraocular pressure (IOP) measurement with non-contact tonometer, and fundus examination. In addition, pachymetry, CCT and LT measurements of these patients were taken with optical biometry and A-scan ultrasonography devices and the data of two groups were compared. Results: There were no significant differences between the groups in terms of age, gender, best corrected visual acuity, cataract stage, and intraocular pressure. In the PXS group, CCT was found as 530±35.22 µm, K as 44.22±1.55 diopter, ACD as 3.21±0.34 mm, LT as 4.63±0.25 mm and AA as 23.42±0.74 mm. In the control group, CCT was found as 536±30.45 µm, K as 44.01±1.49 diopter, ACD as 3.14±0.32 mm, LT as 4.51±0.30 mm and AA as 23.36±0.61 mm. No statistically significant differences were found between two groups in terms of these parameters. Conclusion: There is no significant relationship were seen between the parameters of CCT, K, ACD, LT and PXS in this study. However, different findings were reported about especially CCT and ACD parameters in literature. These different results may be related with differences of races, differences of age distribution, differences in methods and differences in sample size.
The biometrical evaluation of anterior segment in cataract cases with pseudoexfoliation
Keywords: Psödoeksfolyasyon Sendromu; Ön Kamara Derinliği; Katarakt; Pseudoexfoliation Syndrome; Anterior Chamber Depth; Cataract