Rekombinant insan myeloid türevli büyüme faktörünün in vitro parkinson modelindekitedavi edici etkisi - Göver, Tansu (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Parkinson hastalığı (PH) en yaygın ikinci nörodejeneratif hastalıktır. Parkinsonun etiyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin hastalığa etki ettiği ortaya konulmuştur. PH temel motor semptomları tremor, rijidite, bradikinezi ve duruş bozukluğudur. Patolojik belirtileri ise substansiya nigra pars kompaktada (SNpc'de) bulunan dopaminerjik nöronların kaybı ve Lewy cisimcikleri ile karakterize edilmektedir. Lewy cisimciklerinin büyük bir kısmını yanlış katlanma sonucu biriken alfa-sinüklein (?-syn) oluşturmaktadır. Günümüzde geçerli olan tedavi yöntemleri yan etkileri olmasına rağmen PH sonrası ortaya çıkan motor semptomların kontrol edilmesini sağlayabilmektedir. Fakat hiçbir tedavi yöntemi hastalığın ilerleyici seyrini değiştirememektedir. Nöronal sağkalımda görev alan nörotrofik faktörler (NTF) PH gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek yeni ajanlar olarak görülmektedirler. Son yıllarda varlığı gösterilen myeloid türevli büyüme faktörünün (MYDGF) rejeneratif etkilerinin olmasından dolayı PH tedavisinde kullanılabilme potansiyeline sahip olduğu düşünülmüş ve bu tez çalışması yapılmıştır. Rekombinant insan MYDGF proteini afinite ve jel kromatografi yöntemleri kullanılarak üretilebilmiş ve 6-OHDA (6-hidroksidopamin) kullanılarak oluşturulmuş in vitro PH modelindeki tedavi edici etkisi araştırılmıştır. SH-SY5Y hücrelerine 6-OHDA doz denemesi uygulaması yapıldıktan sonra kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı bir şekilde (p<0,01) hücre sayısını azaltan dozlardan 50 ?M ve 100 ?M kullanılarak in vitro PH modeli oluşturulmuştur. 50 ?M 6-OHDA ile oluşturulan modelde 50 ng/ml ve 100 ng/ml MYDGF uygulanan gruplardaki hücre sayısında 0 ng/ml MYDGF uygulanan gruba kıyasla anlamlı (p<0,05) bir artış görülmüştür. 100 ?M 6-OHDA ile oluşturulan modelde ise yine 0 ng/ml MYDGF uygulanan grupla kıyaslandığında 50 ng/ml ve 100 ng/ml MYDGF uygulaması sonrası hücre sayısında istatistiksel olarak anlamlı (p<0,01) bir artış 0 ng/ml MYDGF uygulanan grupla kıyaslandığında gözlemlenmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak MYDGF'nin PH tedavisinde potansiyel bir ajan olabileceği öngörülmektedir.

Parkinson disease (PD) is the second most common neurodegenerative disease worldwide. Nevertheless the etiology of the disease is not well understood, the contribution of various genetic and environmental factors have been found previously. Tremor, rigidity, bradykinesia and postural instability are the cardinal motor sypmtoms of Parkinson's disease. The pathological hallmarks of PD are characterized by the loss of dopaminergic neurons in substantia nigra pars compacta (SNpc) and Lewy bodies (LB). Acumulation and misfolding of alpha-synuclein (?-syn) compose the majority of Lewy bodies. Although, currently available treatment methods have side effects, they are able to control and reduce the severity of motor symptoms. However none of these methods can modify the progressive feature of the disease. Neurotrophic factors (NTF), involved in neuronal survival, are considered as new treatment agents for neurodegenerative disorders such as PD. The idea behind this thesis came from the regenerative effects myeloid derived growth factor (MYDGF), which is presence has been found in recent years, and the potential use in PD treantment. Recombinant human MYDGF protein produced by using affinity and gel filtration chromatography methods and the treatment effect of MYDGF was investigated on 6-OHDA (6-hydroxydopamine) induced in vitro PD model. This model was generated using 50 ?M ve 100 ?M from doses that significantly (p<0.01) reduced the cell viability compared to control group. As a result of 50 ng/ml and 100 ng/ml MYDGF treatments, both 50 ?M 6-OHDA and 100 ?M 6-OHDA induced PD model groups showed a significant (respectively p<0.05 and p<0.01) increase in the number of cells compared to the group of 0 ng/ml MYDGF. Based on these results, it was thought that MYDGF could be a potential treatment agent in PD.
The treatment effect of recombinant human myeloid derived growth factor on parkinson's disease in vitro model
Keywords: Afinite Kromatografisi; Boyut Dışlama Kromatografisi; Jel Filtrasyon Kromatografisi; MYDGF; Parkinson Hastalığı; Affinity Chromatography; Gel Filtration Chromatography; MYDGF; Parkinson’s Disease; Size Exclusion Chromatography