Bir büyüme muhasebesi: Türkiye'de kişi başına gelir gelişiminin emek dinamikleri - Karahan, Hatice (My University, 2017)
Türkiye'de kişi başına düşen gelir, nominal bazda ABD doları cinsinden yapılan hesaplara göre 2013 sonrasında bir gerileme kaydetmiştir. Söz konusu gelişme her ne kadar kur etkilerini içerse de, Türkiye ekonomisinin reel anlamda da sürdürülebilir bir GSYH artışı gerçekleştirmesi gerektiği bilinmektedir. Bu bağlamda verimlilik, yüksek gelirli ekonomi sınıfına terfi etmeyi hedefleyen Türkiye ekonomisi için kaçınılmaz önemde bir dinamiktir. Öte yandan, Türkiye ekonomisine dair ulusal hesaplarda 2016 sonunda yapılan revizyonlarla birlikte, GSYH serilerinde bazı değişimler ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, yeni GSYH serileri çerçevesinde, 2005 yılı sonrasındaki dönemde Türkiye ekonomisindeki kişi başına GSYH gelişimini, bir büyüme muhasebesi yaklaşımıyla analiz etmektedir. Çalışmanın bulguları, yeni serilerde kriz sonrası dönemde önceki serilere kıyasla kaydedilen daha yüksek verimlilik artışlarına ışık tutarken, söz konusu tablonun yıllara göre farklı görünümler sergilediğini ortaya koymaktadır.

The GDP per capita in nominal terms has been in a decline in Turkey after the year 2013. While the fall has mostly been due to some adverse exchange rate effects, it is also well known that the country has to achieve a reasonable real GDP growth on a sustainable basis. In this regard, productivity is an inevitably critical dynamic for the Turkish economy, which aims to upgrade to high income status. Moreover, changes in the Turkish GDP statistics upon the revision of national accounts in 2016 draw particular attention. Thus this article attempts to analyze the development of the GDP per capita in Turkey after 2005 based on the new series from a growth accounting perspective. Findings of the study reveal a stronger growth and contribution of labor productivity in the post-crisis period as compared with the old series, while indicating a fluctuating outlook over the years in this regard.
A growth accounting perspective: The labor dynamics of the GDP per capita growth in Turkey
Keywords: Kişi Başına GSYH; Emek Verimliliği; Büyüme Muhasebesi; GDP per capita; Labor Productivity; Growth Accounting