Hentbol sporcularında fonksiyonel hareket analizinin yaralanma geçmişi ve atletik parametreler ile ilişkisi - Vayvay, Emre Serdar (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Hentbol, yüksek yaralanma riski taşıyan bir spordur. Yaralanma risklerinin ortaya konması ve önleyici yaklaşım her fizyoterapistin görevleri arasındadır. Risklerin ortaya konması bütüncül bir yaklaşım ile mümkün olmaktadır. Fonksiyonel Hareket Analizi (FMS) bu amaçla geliştirilmiş bir sistemdir. Hentbol sporcularında bu sistem ile yaralanma riskini ortaya koyan bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Hentbol süper ligi ve 1. Lig A takım sporcularında fonksiyonel hareket analizi skorlarının yaralanma geçmişi ve atletik parametreler ile olan ilişkisini araştırmak, ikincil olarak da bu bulguları sedanter grup ile karşılaştırmaktır. Çalışmamıza 51 hentbol sporcusu (18-35 yaş aralığı) ve 50 sedanter katılımcı (18-35 yaş aralığı) dahil edilmiştir. Sporcularda FMS, normal eklem hareketi ölçümü, çeviklik, Y denge testi değerlendirmesi, dikey sıçrama ölçümü ve yaralanma geçmişi araştırması yapılmıştır. Sedanter katılımcılarda, FMS, normal eklem hareketi ölçümü, Y denge testi değerlendirmesi ve dikey sıçrama ölçümü yapılmıştır. Sonuç olarak, hentbol sporcularının FMS skorları yaralanma riski için sınır değer olan 14'ün altında bulunmuştur ve sedanter grup ile bu parametrede anlamlı fark bulunmamıştır. Sporcuların son bir yıldaki yaralanma sayıları ile FMS skorları arasında ilişki görülmemiştir. FMS skorlarının atletik parametreleri, dolayısıyla sportif performansı da etkileyen bir faktör olduğu bulunmuştur. Hentbol sporcularının daha az spor yaralanması geçirmeleri ve daha iyi performans açığa çıkarabilmeleri açısından fonksiyonel eksikliklerinin ortaya konması ve düzeltilmesine ihtiyaçları vardır.

Handball is a sport which bears high injury risk. Identification of injury risks and preventive approach are among the tasks of each physiotherapist. Presentation of injury risks can be possible with total approach. Functional Movement Screen (FMS) is a system developed fort his purpose. There is no investigation handball athletes that reveals risk of with this system. The aim of this study is to investigate the relationship between functional movement analysis scores with injury history and athletic parameters in handball super league and first league team athletes, and secondly to compare these findings with sedentary group. 51 handball athletes (between 18-35 ages) and 50 sedentary person (between 18-35 ages) were included in this study. With athletes, FMS, normal range of motion measurement, agility, Y balance test evaluation and vertical jump test were performed. With sedentary participants, FMS, normal range of motion measurement, Y balance test evaluation and vertical jump test were performed. In conclusion, the FMS scores of handball athletes were below the limit value of 14 for the risk of injury and there was no significant difference with the sedanter group in this parameter. There was no correlation between the number of injuries and the FMS scores of the athletes in the last one year. It has been found that FMS scores are a factor affecting athletic parameters and therefore sporting performance. There is a need for handball athletes to identify and rectify functional deficiencies in terms of less sports injuries and better performance.
Relationship of functional movement analysis with injury history and athletic parameters in handball athletes
Keywords: Atletik Performans; Fonksiyonel Hareket Analizi; Hentbol; Sedanter; Yaralanma; Athletic Performance; Functional Movement Screen; Handball; Injury; Sedentary